Prednosti životnog osiguranja je teško videti ukoliko u svemu gledate samo finansijsku stranu. Pokušajte da tome pristupite na drugi način.

Stanite za sekund i zamislite kako će izgledati život vaših bližnjih ukoliko se vama nešto dogodi. Da li će nedostatak primanja omesti vaše porodične planove? Hoće li biti dovoljno novca za račune, kredite, školarinu?

Teško je misliti o budućnosti kada je nesigurna. Ali, ako ne budete mislili o tome SADA, da li ćete dopustiti da je neko drugi isplanira umesto vas?

Životno osiguranje: obaveza više ili briga manje?

Niste jedini koji se suočava sa pitanjem finansijske stabilnosti porodice i bližnjih. Prema istraživanju koje su zajednički sproveli Life Happens i LIMRA, čak 71% je onih koji znaju da im je polisa životnog osiguranja neophodna, ali se na kraju odluče da je ne ugovore. Za njih, prednosti životnog osiguranja očigledno nisu dovoljno jasne da bi se odlučili na ugovaranje polise.

Na prvi pogled, ta odluka ne košta ništa – iovako je premija životnog osiguranja još jedan dodatak na sve vaše finansijske obaveze. Uostalom, ni pokriće nije toliko atraktivno da biste se lako odlučili da 10 ili 20 godina uplaćujete sumu koja vam je potrebna za neke “pametnije” stvari.

prednosti zivotnog osiguranja

Životno osiguranje – sigurnost i sloboda

Prednosti životnog osiguranja su vidljive tek kada pogledamo stvari iz drugačijeg ugla. Zasnovali ste porodicu. Stvari idu dobrim putem – imate stabilna mesečna primanja i možete na miru da planirate svoju budućnost. Sve obaveze su pod kontrolom, ne kasnite sa otplatom kredita za stan ili auto. Jednom rečju, možete sebi da priuštite lagodan život i da uživate u pripremama za prinovu.

Ali, život nikada ne prestaje da nas iznenađuje. Taman kada pomislite da ne možete biti srećniji, ispunjeniji i sigurniji, život vas lako razuveri.

Pred vama je veliki izazov: morate da se pobrinete o roditelju koji je star ili nema finansijske mogućnosti da se izdržava samostalno. To znači da će vaš budžet početi da trpi, jer od sada dobijate još jednu “obavezu”. I ne samo to – pošto je sva težina situacije na vašim plećima, to vam stvara dodatno opterećenje da morate da radite više da biste zarađivali više. Možda morate da uštedite na garderobi, izlascima, ručkovima, automobilu. Srezaćete svoje troškove (ipak se od vas očekuje da podnesete najveću žrtvu). Zanemarićete svoje potrebe. Vremenom ćete biti sve umorniji, odsutniji i napetiji. Vrlo često će se to odraziti i na vaše zdravlje, što znači da ćete usled bolesti morati da ostanete kod kuće.

A ko će onda poneti sav teret koji ste VI nosili prethodnih meseci ili godina?

Prednosti životnog osiguranja

prednosti životnog osiguranja

Ovakav i slični scenariji deo su naše svakodnevice. Gotovo da ne postoji porodica ili pojedinac koji je 100% siguran da će dočekati duboku starost ili će živeti u finansijskom, emotivnom i duhovnom blagostanju tokom celog svog života. Životne krize su sastavni deo života – to su testovi na kojima prolazimo ili padamo. Testovi na kojima se vide posledice naših odluka od pre godinu, dve ili više.

Kako možete biti sigurni da ćete, čak i teškim životnim situacijama, imati na koga da se oslonite dok kriza ne prođe?

Ugovaranjem polise životnog osiguranja ostvarićete prvu prednost ovog proizvoda – obezbedićete sigurnost u situacijama u kojima nećete moći da date 100% sebe da biste zaštitili svoju porodicu. Životno osiguranje pokriva rizik od nesrećnog slučaja, nastanka težih bolesti, hirurških intervencija i smrti. U zavisnosti od tipa životnog osiguranja, možete ostvariti pokriće u slučaju smrti ili možete, pored ovog pokrića, ugovoriti i osiguranje sa elementom štednje. U oba slučaja, imaćete na raspolaganju zagarantovani iznos koji će korisnici polise moći da koriste u slučaju nastanka štetnog događaja.

Kako da znate koliko pokriće vam je potrebno? Jednostavno: uz pomoć kalkulatora troškova možete izračunati koliki iznos premije osiguranja najviše odgovara vašem trenutnom finansijskom statusu.

prednosti životnog osiguranja

Druga prednost polise životnog osiguranja je što je namenjena svima – i samcima, i porodicama sa decom, i starijoj populaciji. Naravno, uslovi ugovaranja polise razlikuju se od situacije do situacije, ali ne postoji “idealan” trenutak za ugovaranje polise životnog osiguranja.

Ukoliko imate ratu za stambeni kredit, evo treće prednosti ugovaranja polise životnog osiguranja: životno osiguranje je jedan od načina da obezbedite kontinuitet plaćanja obaveza u slučaju da se razbolite, ostanete privremeno ili trajno onesposobljeni za rad ili umrete. Umesto da otplatu kredita prepustite slučaju (i navučete sebi i/ili svojoj porodici teret dugova, neprestanih poziva bankarskih službenika i neizvesnosti koja prati kreditne dužnike), ugovaranjem polise životnog osiguranja pružićete svojoj porodici adekvatnu finansijsku zaštitu.

Mana životnog osiguranja

Mogli bismo i dalje da listamo prednosti ugovaranja polise životnog osiguranja, ali hajde da pogledamo i drugu stranu. Jedna od možda najvećih mana životnog osiguranja jeste što nije namenjeno onima koji ne vide zašto bi ulagali u nešto što ne mogu da koriste kada požele. Ako osiguranje vidite kao trošak, verovatno vam nije potrebno. Osiguranje je dugoročna investicija; ne moramo da budemo u krizi u trenutku kada ga ugovaramo. Ali, znamo da ćemo, u slučaju da nas zadesi kriza, morati nekome da se obratimo za pomoć.

Kolika je verovatnoća da će vaši roditelji, rođaci ili prijatelji moći da vam izađu u susret i pozajme više desetina hiljada evra kada vam to bude zatrebalo?

Zato ugovarajte životno osiguranje koje će vam biti podrška baš onda kada niko drugi ne bude mogao.

Za više informacija o životnom osiguranju, možete zakazati sastanak sa našim posrednicima.