Samci

Još uvek ne planirate porodicu, upravo zbog toga što nemate mogućnost da se osamostalite. Iako vam se čini da je tako najbolje – na kraju krajeva, nemate nikoga “na grbači” pa ćete moći lakše da dođete do finansijske sigurnosti – postoje situacije u kojima će sav teret životnih okolnosti pasti upravo na vas.

Životne okolnosti vezane za bolest i smrt bližnjih predstavljaju najveći rizik po vas, čak i kada ste sami. Finansijski teret koje sa sobom nose teško da može da se pokrije od skromnih primanja, naročito ako ste još uvek na studijama ili tek započinjete karijeru. Pri tom, to nisu situacije koje će proći za mesec, godinu ili dve – to je nešto sa čim ćete morati da živite na neodređeno vreme.

Šta ako vam se roditelji razbole i ne mogu više sami?
Šta ako ne nađete posao da isplatite školarinu za studije?
Šta ako ste dužni da se brinete o bratu ili sestri ili o njihovoj deci?

Zašto biste čekali da se nešto dogodi? Razmišljajte preventivno – obezbedite svoju sigurnost na vreme.

Život neće proći. Naviknite se na okolnosti koje vam nosi

U mladosti retko razmišljamo o dugoročnim ciljevima. Naše životne odluke pretežno su fokusirane na završetak školovanja i otpočinjanje karijere, da bismo na što bezbolniji način izgradili put ka finansijskoj slobodi. Sve je lakše kada smo rasterećeni obaveza i odgovornosti; kada niko drugi ne zavisi od naših postupaka i učinaka. Međutim, čak i u tom dobu, vrlo je moguće da ste izloženi riziku ili da “nasledite” nečije probleme ili da sami dođete u situaciju da ne možete da se izdržavate.

Kao po pravilu, teško da možemo da izbegnemo nepredvidljivost spleta životnih okolnosti a još teže nam pada to što ne možemo da utičemo na ono što se u tom trenutku dešava. U takvim trenucima, potrebno je da budemo fleksibilni i brzo reagujemo, da ne bismo došli do bezizlazne situacije.

Kako to postići?

Možda vam nikada nije palo napamet da se baš vi možete naći u nekoj dramatičnoj životnoj situaciji. Svi smo skloni razmišljanju da se najgore neće desiti nama, jer nema očiglednog razloga za to. Međutim, život vas neće čekati da budete spremni za ono najgore – udariće kada se najmanje budete nadali. A to će vas ili slomiti u potpunosti ili će vas poljuljati tako da ćete morati da zapostavite sve o čemu ste maštali. Nećete imati drugog izbora jer nećete imati resurs na koji ćete moći da se oslonite dok bura ne prođe.

Zato je dobro da već u ovim godinama razmislite o dugoročnoj sigurnosti. Jer, šta ako se baš vama dogodi da morate da prekinete studije da biste se brinuli o bolesnom roditelju? Ko će platiti troškove lečenja i nege ukoliko nemate stabilan posao i solidna primanja? Ko će vam pomoći kada vi budete privremeno ili trajno onesposobljeni da vodite računa o sebi? Ugovaranjem polise životnog osiguranja pružate sebi mogućnost da nastavite svojim putem čak i kada ste primorani da napravite zaokret zbog nepovoljnih životnih okolnosti.

To ne moraju biti mučna pitanja, ukoliko imate odgovor na njih.

Ne čekajte da se život desi – razmišljajte o tome kako ćete se sada zaštititi.

Kliknite za ponudu
close slider

Besplatne ponude. Bez dodatnih troškova. Bez obaveze da kupite osiguranje. Popunite upit i za vas ćemo pronaći najpovoljniju opciju.


muškiženski